Noen tanker om LED og Butikkbelysning

 Er LED Belysning vedlikeholdsfritt?

 

Noen tanker om butikkbelysning

Vi mennesker opplever lys på flere måter, alt fra hygge og trivsel til ubehag, redsel og angst. Dette avhenger av lysstyrker, farger og lysinstillinger. Øyet trekkes mot det lyseste punktet, så det er viktig at dette ikke er ubehagelig.

Når vi lyssetter butikker er målsettingen å skape nettopp hygge og trivsel slik at kunden trives i forretningen, og at varene fremstår på best mulig måte

I tillegg til de forskjellige lysnivåer som skal til for å skape et godt lysanlegg er Blending et av de viktigste momentene ved lyssetting i butikker, ubehagsblending kan deles inn i to, direkte blending og indirekte blending.

Direkte blending fra en spotlight kan skape en frykt følelse, noe som fra gammelt av vil få oss til å ønske å rømme, eller angripe.

Indirekte blending som for eksempel refleksen fra en lyskilde i en plakat eller en plexi, vil bare være ubehagelig og ta fokus vekk fra de produktene vi ønsker å selge.

Sett fra Inngangspartiet så skal det ikke forekomme direkte blending, ønsket er at det ikke skal synes en eneste spotlight på vei inn i butikken, vi selger varer ikke lys, (med unntak av lampeforretninger).

I gangsoner for øvrig skal blending unngås så mye som mulig, dersom en spotlight blender direkte, eller indirekte så søk å finne en annen vinkel å lyse opp objektet fra.

Arbeidsoppgaven til effektlyset er å gi kunden en scenefølelse i butikken, skape et miljø og hjelpe til med salget.

Vedlikehold: Når det nå etter hvert blir slutt på gammeldagse lyskilder og lyskildebytte så tror vi kanskje at det er slutt på vedlikehold av lysanlegget --- men det er det ikke.

Med den type belysning som benyttes nå i de fleste forretninger, bare effektlys uten allmennlys så er vedlikehold viktigere enn noen gang. Jobben til en spotlight er å lyse opp produkter,

Vedlikeholdet er å påse at alle spotlights virker og har noe å lyse på, at de lyser der produktene er, og ikke der de har vært.

HUSK: Lysanlegget er en god hjelper for salget, men kan ikke erstatte en god selger,

SOGLIGHT AS                                                                                                                                                                                                                                                                                                         John Ottosen                                                                                                                                                                                                                                                                                  Dgl.leder                                                                                                                                                                                                                                                                           john@soglight.noSOGLIGHT ASTelefon: 90701111Nettstedskart